Loopgroep Huissen en Stinase halen bevrijdingsvuur in Wageningen

mei 5, 20230
Bevrijdingsvuur 2023 LH en Stinase
Bevrijdingsvuur 2023 wandelaars LH 2
Bevrijdingsvuur 2023 wandelaars LH
Bevrijdingsvuur 2023 wandelaars LH 1

Nationale bevrijdingsvuurestafette – Het symbool voor leven in vrede en veiligheid

In Wageningen wordt ieder jaar op 5 mei om 00.00 uur het bevrijdingsvuur ontstoken. Dit symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren en koesteren van de verkregen vrijheid op 5 mei. Deze traditie vindt jaarlijks plaats sinds 1948.

Voor de gemeente Lingewaard namen lopers van Loopgroep Huissen, samen met Stinase, omstreeks 1.15 uur het bevrijdingsvuur in ontvangst. Daarna gingen de lopers met de fakkel, hardlopend op weg naar Huissen. Samen met 1700 lopers uit plaatsen door heel Nederland verspreidden zij zo letterlijk het lopend bevrijdingsvuur door heel Nederland. Nick Hubers, wethouder gemeente Lingewaard, liep dit keer ook mee en loste daarmee zijn belofte van vorige jaar in.

Terwijl de meeste Lingewaarders op één oor lagen baande de groep zich een weg van Wageningen via Heelsum, Oosterbeek en Arnhem naar Huissen. Stinase zorgde voor de begeleiding en veiligheid gedurende de nachtelijke loop.  Onderweg werden in genoemde plaatsen bij oorlogsgedenktekens bloemen gelegd waarna zij hun 25 km lange tocht vervolgden. Als laatste werden bloemen gelegd bij het gedenkteken aan het Looveer in Huissen.

Op 5 mei, omstreeks 4.30 uur ’s nachts,  arriveerde het vuur op de markt in Huissen alwaar het Lingewaards bevrijdingsvuur werd ontstoken. In de ochtend verspreidden  wandelaars van Loopgroep Huissen en andere wandelverenigingen uit de gemeente, het vuur naar alle kernen  waarna in heel Lingewaard bevrijdingsfestiviteiten losbarstten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

: